Kerkbalans

 

Ieder jaar vraagt de kerk haar gemeenteleden om een financiële gift. Deze actie heet: Actie Kerkbalans.
De Actie Kerkbalans is de belangrijkste bron van inkomsten voor onze kerk.
Het thema is “Geef vandaag voor de kerk van morgen”.

Gelukkig zijn wij in Oldehove, Niehove en Kommerzijl een actieve gemeente. We zijn er trots op een pluriforme gemeente te zijn qua geloofsbeleving, belangstelling, leeftijd enz. Eenheid in verscheidenheid, dat willen we binnen onze PKN kerk (blijven) uitstralen. Geeft u om onze kerk? Doe dan mee en geef gul!!!

Folder van de actie Kerkbalans 2024: Folder Actie Kerkbalans 2024

belasting

Er zijn twee soorten giften:

• Gewone giften: zijn aftrekbaar onder aftrek van 1% van uw drempelinkomen (uw gezamenlijke inkomen minus aftrek kosten eigen woning);
• Periodieke giften: zijn in tegenstelling tot gewone giften geheel aftrekbaar, dus zonder aftrek van een drempelbedrag.

 Onze Protestantse Gemeente Oldehove-Niehove is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Daarom mag u, zonder aftrek van 1% van uw drempelinkomen, bij de Aangifte Inkomstenbelasting uw jaarlijkse gift/bijdrage aftrekken onder de voorwaarde dat:

• de giften periodiek zijn (minimaal voor een periode van vijf jaar);
• er sprake is van een schriftelijke overeenkomst tussen de PKN Oldehove-Niehove en u betreffende deze periodieke giften. Zo'n overeenkomst kan zonder kosten onderling worden vastgelegd in een formulier (zie download hieronder).

Als u gebruik maakt van de regeling voor periodieke giften betaalt u minder inkomstenbelasting, afhankelijk van de (hoogste) belastingschijf die bij u van toepassing is. Wellicht kunt u overwegen bij het vaststellen van uw jaarlijkse bijdrage hiermee rekening te houden. De regeling 'periodieke giften' is het overwegen waard als u in het verleden bij aftrek van uw giften (incl. jaarlijkse kerkelijke bijdrage) onder of net boven de voor u geldende drempel uitkomt. Als u van de regeling voor periodieke giften gebruik wilt maken of hierover meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met de financiële administratie: Henk en Titia Brondsema, Jant Nienhuisstraat 5 Oldehove, tel: 0594 852440 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Formulieren om een gift vast teleggen kunt u hier downloaden
Een berekeningshulp over de verschillen tussen een gift en een normale bijdrage vindt u hier.

Een interview met Jan van Dijk n.a.v. de actie Kerkbalans vindt u hier.